• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Trei secrete pentru căpățâni mai mari la usturoiul de grădină!

    agrointeligenta.ro -

    Sunt însă câteva secrete cu care puteţi să ajutaţi cultura de usturoi să îşi atingă dimensiunile maxime, fără a folosi chimicale sau alte artificii care să altereze savoarea cățeilor.

    Sigur, dimensiunea unei căpăţâni de usturoi este dată în primul rând de varietatea acestuia. Totuși, căpățânile usturoiului vor fi mari indiferent de soi, dacă țineți cont de câteva reguli simple:

    Afânaţi bine solul. Fie că aţi plantat usturoiul de toamna sau l-ați pus primăvara, afânarea solului, spargerea ”cojii” pământului, va lăsa aerul să pătrundă la rădăcini. Ca usturoiul să se dezvolte bine și să obțineți căpățâni mari, solul, în care ați plantat usturoiul trebuie să fie moale și aerat, altfel usturoiul nu se va simți confortabil și nu se vor forma căpățâni mari. Cea mai simplă metodă este să afânați după irigare solul dintre rânduri.

    Mulciţi locul unde aţi pus usturoiul. Cel mai ieftin este să apelați la folosirea paielor pentru mulcire pe care să le puneți printre rânduri, formând un strat de cel puțin 2-3 cm grosime. Astfel feriți solul de razele directe ale soarelui, care îl usucă și îl întăresc. În plus, paiele servesc drept îngrășământ, deoarece vor putrezi în pământ și îl vor îmbogăți cu humus. Pe lângă asta, reduceți numărul de irigări, deci economisiți atât bani, cât și timp (stratul de 3 cm poate fi udat o dată în 3-4 zile) și nu depuneți efort să afânați solul la 2 zile după fiecare udare.

    Udați usturoiul din abundență, dar nu în exces. Având paiele puse pe sol, apa le va face să se lipească mai bine de pământ și să nu le sufle vântul, creând astfel condiții favorabile pentru dezvoltarea și creșterea usturoiului.


    Te-ar mai putea interesa

    Usturoiul de Copălău, la recoltat. Dumitru Mătrescu, fermier: ”Producție de aproape 8 tone, vindem cu 25 de lei/kg” Flori care se plantează în august și înfloresc în septembrie Laurențiu Filipescu, crescător de capre: ”Vând brânza cu 45 lei/kg și laptele cu 15 lei/litru, dar livrez la ușa clientului”

    Ultimele știri

    Oierul Nicolae Romoșan și-a triplat vânzările de brânză cu o investiție deșteaptă de 2.000 de euro Fermierii care vor să facă procesare – fonduri de până la 10 milioane de euro. Ghidul final, publicat de AFIR Tărâțe în hrana puilor de găină – când și cum se administrează