• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Spaţiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor vor funcţiona numai în perioada 11- 19 aprilie. Vezi ce condiții trebuie respectate!

    agrointeligenta.ro -

    Ca în fiecare an, ANSVSA a intensificat în perioada premergătoare sărbătorilor de Paște controalele la nivel național, pentru a asigura consumatorilor produse alimentare sigure. În România sunt sacrificați, anual, de Paște aproape 3 milioane de miei. Pentru că mulți crescători de oi, persoane fizice, preferă să sacrifice mieii în curți, medicii veterinari avertizează consumatorii asupra pericolului pentru sănătate pe care-l reprezintă carnea obţinută astfel.

    Prezența personalului de specialitate, inclusiv în week-end

    Inspectorii sanitari veterinari monitorizează, mai intens în această perioadă, respectarea condițiilor sanitare veterinare în toate tărgurile de animale, piețele agro-alimentare, unitățile de tăiere, procesare, depozitare, comercializare și unitățile de alimentație publică. Acțiunile dispuse de conducere includ toți medicii veterinari din cadrul Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) județene, circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor (CSVSA) dar și a circumscripțiilor sanitare veterinare zonale (CSVZ).
    Important de reținut este faptul că fiecare DSVSA județeană a stabilit un program de lucru pentru perioada 07-19 aprilie, interval în care va fi asigurată prezenţa personalului de specialitate, inclusiv în weekend. La sediul Direcţiilor, în afara programului de lucru, se vor afișa numele medicului veterinar responsabil și numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguranței alimentelor.

    Spații temporare pentru sacrificare

    Sacrificarea mieilor se poate realiza in unitati de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare, inclusiv abatoare de capacitate mica, (care sunt publicate pe site-ul ANSVSA) şi în spaţii amenajate temporar pentru sacrificare. Autorităţile locale, care vor să organizeze, în localităţile pe care le administrează, spaţii temporar amenajate pentru sacrificarea mieilor, pot solicita în această perioadă un aviz din partea Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), care, după verificarea şi avizarea temporară a acestui spaţiu, vor asigura supravegherea sanitară veterinară prin personal de specialitate.

    Spaţiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor vor funcţiona numai în perioada 11- 19 aprilie şi trebuie să asigure respectarea condiţiilor de igienă, sănătate şi bunăstare în timpul sacrificării, gestionarea subproduselor nedestinate consumului uman şi eliminarea a deşeurilor, conform legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.
    Va fi verificat şi modul în care, cei care comercializează ouă, lapte, peşte, produse de patiserie, legume şi fructe, respectă normele sanitare veterinare.

    Mesajul președintelui ANSVSA

    „Recomand tuturor cetăţenilor să-şi procure toate produsele care se consumă în mod tradiţional de Paşte: lapte, ouă, produse din lapte, produse de patiserie, numai din spaţiile autorizate sanitar veterinar, de a evita comerţul nesupravegheat sanitar-veterinar şi implicit, riscul de a se îmbolnăvi. Prin controalele şi verificările inspectorilor noştri vom continua să ne asigurăm că se comercializează doar produse alimentare sigure şi că sunt respectate sănătatea şi interesele consumatorilor”, a declarat Vladimir Mănăstireanu, preşedintele A.N.S.V.S.A.

    Foto: opiniatimisoarei.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Ce spune legea despre fructele care cad în curtea vecină. Cine are dreptul să le culeagă Calendarul verificărilor APIA în teren. Vezi când ajung inspectorii în control în ferma ta Fermierul Dumitru Nistor recoltează 80-100 de tone de morcovi la hectar și vinde producția către magazine locale

    Ultimele știri

    Cooperativa ecologică cu 2.200 ha de teren și Bălțate care dau 31 de litri de lapte bio pe zi Cu ce se erbicidează rapița la Banat Agri Group, județul Timiș Avertizare ANM: Canicula continuă. Furtuni și vijelii în mai multe județe