• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Carnea de miel la control: Care este diferenţa dintre ştampila ovală şi cea rotundă de pe carcasele comercializate în pieţe

    agrointeligenta.ro -

    În goana cumpărăturilor pentru sărbătorile de Paşti, românii trebuie să fie atenţi ce alimente cumpără, atrag atenţia autorităţile. Astfel, dacă în supermarketuri este puţin probabil să fie probleme de prospeţime a cărnii de miel sau a ouălelor, în pieţe este bine să fiţi atenţi la câteva detalii importante pentru siguranţa alimentară.

    Carcasele de carne de miel trebuie să fie ştampilate. Fie că este vorba despre ştampila ovală – cea imprimată pe carnea destinată comerţului intracomunitar, fie că este vorba de ştampila rotundă – cea pentru carnea comercializată pe piaţa internă, autorităţile sanitar-veterinare vă sfătuiesc să nu cumpăraţi carcase de miel ce nu sunt ştampilate.

    “Carnea din pieţe trebuie să aibă ştampila, semn că sacrificarea animalului s-a făcut într-un spaţiu autorizat şi monitorizat de un medic veterinar. În această perioadă funcţionează, prin derogare, puncte temporare de sacrificare, iar în oraşe precum Bucureşti, programul acestora a fost prelungit până seara, la 19.30-20.00, astfel încât consumatorii să aibă posibilitatea să îşi cumpere carne proaspătă”, potrivit lui Vladimir Mănăstireanu, preşedintele ANSVSA, prezent sâmbătă la emisiunea Agrikultura de pe B1 TV.

    La rândul său, Eugen Gonţea, preşedintele Federaţiei Oierilor de Munte, a arătat că, totuşi, sunt mulţi clienţi care îşi aleg singuri mielul, pe care îl vor sacrificat pe loc, având încredere în crescătorul de oi la care apelează. În aceste cazuri, a arătat Gonţea, consumatorul îşi asumă riscul dar, totuşi, sacrificarea e obligatoriu să fie făcută într-un spaţiu autorizat şi unde activează un medic veterinar.

    La rândul lor, ouălele trebuie să fie marcate sau să primiţi informaţii despre valabilitatea lor. Astfel, dacă ouălele au peste cinci zile, ele nu mai pot fi considerate foarte proaspete, dar sunt bune de consum. La cele de peste zece zile, sfatul este să nu le cumpăraţi.

    Atât în cazul ouălelor, cât şi a cărnii, modul în care alimentele sunt transportate până acasă de cumpărător are o mare importanţă. Astfel, puse într-un portbagaj descoprit sau în luneta maşinii le poate grăbi alterarea.

    Foto: www.gazetabt.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Sute de hectare de porumb din ferma lui Dimitrie Muscă sunt calamitate aproape total Ce spune legea despre fructele care cad în curtea vecină. Cine are dreptul să le culeagă O nouă victorie Agrointeligența! MADR le plătește fermierilor ”diferența” la subvenția APIA pe motorină

    Ultimele știri

    Cooperativa ecologică cu 2.200 ha de teren și Bălțate care dau 31 de litri de lapte bio pe zi Cu ce se erbicidează rapița la Banat Agri Group, județul Timiș Avertizare ANM: Canicula continuă. Furtuni și vijelii în mai multe județe