• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Veste bună de la ANSVSA pentru micii producători de lactate!

    Roxana Dobre -

    Controale reduse la producătorii mici care folosesc lapte crud pentru produsele procesate. Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVA) a venit cu o veste bună pentru unitățile cu un volum mic de producție.

    ANSVSA a publicat în dezbatere publică pe site-ul propriu un proiect de ordin pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor de stabilire a condiţiilor privind reducerea frecvenţelor de prelevare a probelor privind criteriile microbiologice pentru carcase, carne tocată şi carne preparată, carne proaspătă de pasăre obţinute în unităţi cu producţie scăzută, precum și a condițiilor de adaptare a criteriilor care privesc numărul total de germeni (NTG) care se aplică laptelui crud folosit pentru fabricarea produselor lactate de către unitățile cu un volum mic de producție.

    După cum reiese din documentul care trebuie publicat în Monitorul Oficial pentru a fi în vigoare, ANSVSA vrea să reducă frecvența de prelevare a probelor privind criteriile microbiologice pentru laptele crud. Conform textului citat, noile reguli se aplică pentru laptele crud folosit la fabricarea produselor lactate de către unitățile cu un volum mic de producție.

    Ce unități de procesare sunt exceptate de la controale

    Potrivit ordinului ANSVSA, unitățile cu un volum mic de producție sunt exceptate de la aplicarea criteriilor care privesc conținutul de germeni la 30ºC, numai dacă:

    a) laptele provine de la exploatații care produc până la 200 litri de lapte pe zi;
    b) fermele de origine aparțin aceluiași nivel de siguranță.
    c) laptele este prelucrat în termen de două ore de la mulgere sau în ziua următoare dacă operatorul are un sistem de refrigerare.

    ”Centrele de colectare lapte, pot preleva probe de lapte din cisterna/rezervorul din acel transport colectiv pentru media geometrică a conţinutului de germeni la 30 ºC și a numărului de celule somatice, dacă laptele provine doar de la producători care produc mai puţin de 200 litri de lapte pe zi, și cu condiţia ca grupul de producători să fie stabilit şi menţinut ca o unitate, pentru a face posibilă evaluarea calităţii laptelui conform regulamentului”, se mai precizează în document.

    Aceeași sursă mai arată că în cazul rezultatelor care depăşesc mediile geometrice, trebuie luate măsurile necesare pentru depistarea fermei de origine a laptelui care are aceste rezultate şi să se corecteze situaţia.

    Document util: Proiect_Ordin_microbiol_carcase_carne_NTG_27.09.2022 (1)


    Te-ar mai putea interesa

    Oierul Ioan Suciu: ”Produsele tradiționale nu se negociază! Nu îți convine prețul, nu cumperi” Primărie: Nu mai eliberăm adeverințe fermierilor până nu achită datoriile la bugetul local Posturi desființate în primării. Numărul de angajați dintr-o primărie în funcție de populația comunei

    Ultimele știri

    Cod galben emis de ANM pentru 15 județe. Ce se întâmplă cu vremea în următoarele zile Importurile UE de îngrășăminte din Rusia au crescut cu 50%, dar urmează să scadă din cauza tariferlor vamale Gheorghe Vaida, ASAS: ”La majoritatea produselor, producția internă a scăzut mult. La lapte s-a redus cu aproape jumătate”