• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Se pregătește o nouă măsură în PNDR: Fermierii vor putea accesa 3.000 euro/an pentru certificarea produselor agro-alimentare

    agrointeligenta.ro -

    Asociația pentru Promovarea Alimentului Românesc – APAR a reușit să îi convingă pe reprezentanții Ministerului Agriuclturii să ia în calcul introducerea în PNDR 2020 a unor măsuri privind certificarea și promovarea produselor agro-alimentare.

    Demersul APAR a avut ca obiectiv introducerea Priorității 3A din Regulamentul (UE) 1305/2013 Art.16 “Schemele de calitate pentru produsele agricole și alimentare” în PNDR 2014-2020.

    Măsura, conform FEADR, poate susține cu 100% fermierii care doresc certificarea produselor cu sume de până la 3.000 euro/exploatație/an timp de 5 ani, precum și 70% din costurile aferente promovării acestor produse. Regulamentul prevede posibilitatea de a finanța atât certificarea europeană (IGP, STG, DOP etc), cât și cea națională (tradițional și rețetă consacrată)”, se arată într-un comunicat APAR, organizație membră a Federației Naționale Pro Agro.

    La solicitarea APAR, MADR a convocat mâine o discuție la sediul ministerului pentru a se dezbate fișa Măsurii privind calitatea și promovarea produselor agro-alimentare. ”Salutăm pe aceasta cale inițiativă MADR și considerăm ca eliminarea simulării dialogului la nivel guvernamental poate aduce beneficii majore pentru fermierii și micii producători români. Va rămâne de văzut dacă acestă măsură va fi croită ca un instrument pentru atingerea obiectivelor naționale sau interesele individuale ale reprezentanților capitalului străin vor bloca și de această dată posibilitatea producătorilor români de a-și valorifica mai bine produsele”, se arată în același comunicat.

    Dacă România va reuși în următorii ani să ajungă de la 1 produs certificat UE ca IGP (Magiunul de Topoloveni) la un număr de 200 de produse, vom putea spune că am depășit statutul de “țară bananieră” care exportă resursa naturală și subvenție europeană prin grâu și porumb” – Ștefan Pădure, președintele Asociației pentru Promovarea Alimentului Românesc

    APAR reunește peste 60 de producători români din sectorul agro-alimentar, a căror cifră de afaceri depășește 12% din totalul ramurii și reprezintă interesele legitime ale membrilor în materie de calitate și promovare, atât pe piața internă (UE) cât și pe piețele terțe.


    Te-ar mai putea interesa

    Raport USDA august 2025. Producția de porumb a României, estimată la 7,7 milioane de tone, în scădere din cauza secetei O vacă din Brazilia a stabilit un nou record mondial la producția de lapte: 343 de litri în trei zile Jurnal de fermă by MAS Seeds. Alexandru Baciu, fermier: ”Furajul furajului este silozul de porumb”

    Ultimele știri

    Cât timp pot fi lăsate găinile singure SCDA Lovrin a păstrat prețurile de anul trecut la sămânța de grâu și orz. Soiul Biharia, vedeta comenzilor Decizie Primărie: Circulația căruțelor, interzisă fără „toaletă portabilă” pentru animale