• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Franța – prima țară care obligă supermarketurile să doneze mâncarea nevândută!

    agrointeligenta.ro -

    Senatul francez a votat săptămâna aceasta o lege mult dezbătută prin care supermarketurilor li se interzice să mai arunce sau să distrugă alimentele necomercializate. Marile magazine din Hexagon sunt de acum obligate să încheie contracte cu organizații către care să facă donații.

    Până la adoptarea acestei legi, supermarketurile foloseau tot felul de metode pentru a scăpa de mâncarea nevândută, inclusiv turnarea de înălbitor peste produse ca ele să devină necomestibile sau depozitarea lor în containere, în depozite de la marginea orașelor.

    Parlamentarii francezi au votat în unanimitate pentru această lege care a pornit de la o petiție și care se va aplica tuturor magazinelor care au peste 400 de metri pătrați. În cazul în care supermarketurile nu se vor conforma, ele riscă o amendă de până la 75.000 de euro sau doi ani de închisoare. Mult mai important, aceste lanțuri se vor lovi de sancțiunea publică a consumatorilor, știindu-se faptul că francezii acționează prompt și boicotează un agent comercial care încalcă legea.

    Măsura adoptată în Franța are succesul asigurat întrucât aici funcționează deja așa-numite ”bănci alimentare” unde se colectează produse ce apoi sunt folosite pentru programe sociale. La acest moment, cel mai mare deficit pe acest sector îl reprezentau carnea și legumele, așa că cei care desfășoară acțiuni caritabile speră să poată asigura un meniu echilibrat beneficiarilor – oameni săraci ce nu își permit o alimentație completă.

    Arash Derambarsh, cel care a inițiat această mișcare s-a declarat mulțumit de votul senatorilor francezi și consideră că lupta de abia acum începe, întrucât vrea să extindă aplicarea acestei legi la nivel european. ”Acum ne luptăm cu risipa alimentară din restaurant, patiserii, cantine școlare sau cantinele companiilor”, a declarat Derambarsh.


    Te-ar mai putea interesa

    Avans subvenții 2025. Plată pe cap de animal – calcul cu adeverința APIA Laurențiu Filipescu, crescător de capre: ”Vând brânza cu 45 lei/kg și laptele cu 15 lei/litru, dar livrez la ușa clientului” Fermierul Călin Cozma vinde 1.000 de hectare din cele 2.300 pe care le lucrează. Motivul? Vrea să își salveze afacerea!

    Ultimele știri

    Florin Barbu, MADR: Fermierii nu vor mai fi chemați la APIA pentru subvenții Când încep ploile. Prognoza meteo până pe 8 septembrie Lista actelor ce se depun la primărie pentru a primi despăgubiri de secetă la culturile din acest an